Pestera Ponicova

ponicovaPestera Ponicova, cunoscuta si sub denumirile de Pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor, este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii.Este sapata in peretele calcaros al versantul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, Ciucaru Mare si este situata langa satul Dubova, judetul Mehedinti. Galeriile sale insumeaza 1.660m strabatand Ciucaru Mare si iesind in Dunare, fiind partial inundata dupa crearea lacului de baraj. Este accesibila de pe uscat sau de pe Dunare cu barca, parcurgand 500m pe sub peretele Ciucarului Mare pana la gura pesterii. La intrarea in pestera Ponicova, paraul cu acelasi nume creeaza niste chei scurte si salbatice si un pod natural lung de circa 25m si inalt de 6-8m.

Intreaga zona face parte din Parcul Natural Portile de Fier, creat pentru protectia unor specii submediteraneene si a peisajului unic in Europa. Relieful carstic este bine reprezentat prin forme de exocarst precum doinele, lapiezurile, cheile scurte si salbatice ale paraului Ponicova, dar si prin forme de endocarst, cateva avene si mai multe pesteri.
Pestera are mai multe galerii, dinspre cheile Ponicovei (de pe uscat) se intra in Galeria Ogasului Ponicova, sau pe o potecuta ingusta in Galeria Liliecilor. Aceasta este o sala lunga de peste 100m, lata de 60m si inalta de peste 30m, care are pe podea blocuri de prabusire, gropi, concretiuni si movile de guano provenite de la liliecii relativ mari. Din Galeria Ogasului Ponicova se desprind doua ramificatii: una ce duce spre Galeria Concretiunilor, partea cea mai frumoasa a pesterii, cu anemolite si Sala Coloanelor, iar cealalta duce la Galeria Scarii si Galeria cu Argila. Conditiile de vizitare sunt precare deoarece pestera nu este amenajata pentru turism, ea fiind declarata rezervatie speologica datorita unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramica foarte veche si a unor specii endemice. Vizitarea se recomanda sa se faca in grupuri conduse de un ghid, avand lampi, cizme de cauciuc, echipament adecvat, deoarece vizitarea intregii pesteri dureaza 2-3 ore.